Monday, February 26, 2007

SOCIETATEA MODERNA SI ABUZUL DE STEROIZI


Societatea in care traim impune asupra tuturor o reala presiune in privinta modului cum ar trebui sa aratam. Poate mai putin la noi la romani, dar la americani se simte foarte intens acesta presiune sociala si cei mai vulnerabili sunt adolescentii. Fiecare revista si fiecare televiziune promoveaza agresiv oameni aproape perfecti din punct de vedere fizic. Nu ca ar fi ceva rau sa arati bine, totusi sa fim realisti si sa ne gandim ca nu toti ne-am nascut pentru modelling…
Acesta presiune sociala spre perfectiunea fizica poate impinge uneori tanarul fragil psihic catre gesturi extreme, cum ar fi infometarea, tradusa prin anorexie nervoasa la cei cu supraponderali sau abuzul de steroizi anabolizanti, pentru o dezvoltare rapida a masei musculare. In lumea sportivilor, dorinta aproape patologica de victorie este elementul care ii impinge pe acestia catre consumul de substante dopante.

Stiu ca s-au tot scris articole despre efectele secundare ale steroizilor anabolizanti, insa eu as vrea sa ma refer aici la particularitatile acestor substante asupra adolescentilor. Daca in SUA consumul si detinerea de steroizi este considerata o infractiune pentru care poti fi judecat, la noi orice tanar poate cumpara Decanofort sau Naposim de la o farmacista mai ingaduitoare, ca sa nu mai vorbesc despre piata neagra, unde oferta este deosebit de generoasa.

Riscurile pentru sanatate par vorbe pentru tocilari, care nu au calcat niciodata in sala de forta… Totusi…

Ce te costa daca citesti cu atentie randurile urmatoare si reflectezi putin la ceea ce iti voi spune?
Efectele secundare ale steroizilor au fost destul de mult studiate. Se pot imparti didactic in doua categorii: pe termen scurt si pe termen lung.

Principala problema ce apare pe termen lung dupa consumul de steroizi este inchiderea prematura a metafizelor oasoase. Este vorba de acele cartilaje de crestere, zona de os la nivelul careia se produce cresterea. Inchiderea cartilajelor de crestere va conduce la o inaltime mai mica decat ar fi obtinut individul in mod normal, datorita potentialului sau genetic.

Alte efecte in aceasta categorie ar fi chelirea, icterul, atrofia testiculara, sterilitate, impotenta, afectare cardiaca, ginecomastie (dezvoltarea sanului) si boli renale.

Efectele secundare pe termen scurt au cap de serie aparitia sau exacerbarea acneei pe spate si piept in special. Hipertensiunea arteriala si cresterea nivelului de colesterol, sunt alte efecte secundare alaturi de retentie hidrica in tesuturi (edeme), dureri abdominale, comportament agresiv, febra, diaree, varsatura sau probleme sexuale.

Asa cum am mai spus-o si cu alte ocazii, este problema voastra ce faceti, dar cel putin luati decizia de a folosi sau nu cunoscand ambele fete ale monedei!

No comments: